Is er een methode om medicijnen die hersenziektes bestrijden efficiënter te maken? Dat is een vraag die onderzoekers van meerdere ziekenhuizen bezighoudt. Om die reden wordt er voor het eerst in Nederland geprobeerd om de bloed-breinbarrière van mensen met een hersenaandoening te openen met behulp van geluidsgolven. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is in samenwerking met andere ziekenhuizen een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van deze techniek met als doel om hersenaandoeningen in de toekomst beter te kunnen behandelen.
De bloed-breinbarrière is een natuurlijk beschermingsmechanisme die de hersenen beschermt tegen gevaarlijke stoffen. Dit is van uiterst belang voor de gezondheid van de hersenen, maar blokkeert vaak ook letterlijk en figuurlijk de behandeling voor mensen met hersenaandoeningen. Het beschermingsmechanisme maakt het brein namelijk ook grotendeels onbereikbaar voor medicatie. Hierdoor zijn behandelingen vaak inefficiënt.
Een groep artsen en onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum, UMC Utrecht, het LUMC en Amsterdam UMC gaan nu onderzoeken of de bloed-breinbarrière tijdelijk en op een veilige manier geopend kan worden met behulp van de Focused-Ultrasound (FUS) technologie. Het voordeel van deze technologie is dat er geen operatie nodig is én de medicijnen beter in de hersenen doordringen. De FUS-technologie zal in eerste instantie worden onderzocht bij patiënten, zowel kinderen als volwassenen, met een kwaadaardige hersen(stam)tumor. De hersenstichting financiert het onderzoek.
De Focused-Ultrasound (FUS) technologie is een innovatieve MRI-gestuurde technologie. Door middel van geluidsgolven en microbelletjes in het bloed kunnen artsen de bloedvaten in de hersenen tijdelijk en lokaal openen, zonder dat de schedel geopend hoeft te worden. Het gevolg hiervan is dat medicatie op de juiste en gewenste plek in de hersenen terecht komt. Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat deze techniek veilig is.
Doordat er meerdere ziekenhuizen en experts samenwerken, hoopt men sneller resultaat te boeken, zodat er zo snel en zo veel mogelijk patiënten met hersenaandoeningen behandeld kunnen worden. In totaal zal het onderzoek zo’n vier jaar in beslag nemen. De technologie zal eerst gereed gemaakt worden, zodat alles naar behoren werkt. Vervolgens zullen er kinderen en volwassen met een bepaald soort hersentumor behandeld worden met bestaande medicijnen. En tot slot zullen deze patiënten gevolgd worden om de effecten te bestuderen en analyseren.
Auteur: redactie