Catharina Ziekenhuis blijft innoveren: genomineerd voor Zinnige Zorg Award

Ieder jaar reikt zorgverzekeraar VGZ een prijs uit aan initiatieven die de zorg verbeteren: de Zinnige Zorg Award. Dit jaar zijn twee initiatieven van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven genomineerd. Daarmee maken ze kans op een geldbedrag van maar liefst 10.000 euro voor verdere ontwikkelingen. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op de website van VGZ.

de Zinnige Zorg Award

Het doel van de Zinnige Zorg Award is om de zorg in Nederland slimmer, patiëntvriendelijker en eenvoudiger te maken. Innovatie is het uitgangspunt, dus zorgverzekeraars zoeken samen met zorgverleners naar vernieuwingen die de kwaliteit van de zorg verbeteren en de druk op de zorg verlagen.

Het Catharina Ziekenhuis is genomineerd voor de thuisbehandeling van MS-patiënten: een initiatief dat werd opgestart in samenwerking met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis uit Tilburg. Voorheen werden MS-patiënten, met een terugval in hun ziekteproces, behandeld in het ziekenhuis door middel van een infuus. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit thuis net zo veilig en effectief kan door het gebruik van pillen.

Catharina Ziekenhuis

Het tweede project van het Catharina Ziekenhuis dat een nominatie heeft verdiend gaat over direct eten na een operatie voor slokdarmkanker. De patiënten in het ziekenhuis beginnen na deze operatie meteen met het eten van normaal (vloeibaar) voedsel. Ze krijgen een op maat gemaakt menu, dat door de koks van het ziekenhuis is gemaakt en in samenwerking met diëtisten is ontwikkeld. Er staan kleine porties van voedzame en vloeibare hapjes op het menu. De patiënt eet dit nog op dezelfde dag als zijn of haar operatie. Het gevolg hiervan is dat patiënten geen sondevoeding nodig hebben, waardoor ze sneller (op dag 6) én zonder thuiszorg naar huis kunnen.

Vorig jaar ging het Catharina Ziekenhuis er ook met de award vandoor. Destijds won de innovatieve aanpak van het “stoma-team”. Het lukte hun om patiënten met een stoma op een veilige en zelfverzekerde manier en zonder thuiszorg naar huis te sturen. Door dit initiatief nam de druk op de thuiszorg af. De geldprijs heeft geresulteerd in een stoma-app die patiënten nog beter kan informeren.

Auteur: redactie

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN