Vrijwel iedereen heeft het ooit weleens moeten doen: urine opvangen in een potje en inleveren voor onderzoek. Urine bevat namelijk een hoop medische informatie. Zo kunnen er nieraandoeningen, blaasontstekingen en diabetes gevonden worden als gevolg van een urineonderzoek. Onlangs werden er op de technologiebeurs CES toiletsensors gepresenteerd die de kwaliteit van urine kunnen meten. Gebruikers kunnen deze analyse vervolgens terugzien op hun mobiele telefoon.
Het apparaat, genaamd de U-Scan, is vanaf het voorjaar van 2023 te verkrijgen en kost ongeveer 500 euro. Hiervoor krijgen gebruikers het U-Scan apparaat voor in het toilet en de bijbehorende cartridges. Het apparaatje dient aan de voorkant van het toilet bevestigd te worden. Voor mannen geldt dus dat zij zittend moeten plassen om gebruik te kunnen maken van het meetinstrument.
De U-Scan bestaat uit twee sensoren die beide een ander onderzoeksdoel hebben. In de sensoren bevinden zich cartridges met teststrips waar je ongeveer 3 maanden mee kunt doen. De sensoren kunnen zelfs de urinestraal van een specifiek persoon herkennen op basis van de persoonlijke “plastechniek”.
Met de ene sensor krijg je informatie over de concentratie van je urine. Denk hierbij aan het controleren van voedings- en metabole informatie door keton- en vitamine C- niveaus te meten en de pH-waarde van de urine te testen. Een afwijkende pH-waarde kan betekenen dat er iets mis is met de gezondheid van de nieren.
De tweede sensor is ontwikkeld voor vrouwen die hun menstruatiecyclus nauwkeurig willen volgen. Door het meten van LH (het luteïniserend hormoon), kan een vrouw inschatten wanneer haar eisprong voor de deur staat en haar vruchtbaarheid waarschijnlijk het hoogst is. Ook deze sensor meet de pH-waarde van de urine.
Bij een toiletbezoek wordt de urine opgevangen en stroomt het naar een kleine “opvanginlaat”. Volgens Withings, de producent van U-Scan, kan deze opvanginlaat onderscheid maken tussen urine en externe vloeistoffen, zoals toiletwater. Een thermische sensor kan de aanwezigheid van urine detecteren en als dit het geval is, wordt de urine naar een testmodule geleid. Vervolgens vindt er een analyse plaats en daarna komt er afval vrij uit het apparaat. Dit verdwijnt ook direct weer na het doorspoelen van het toilet. Wanneer iemand over de sensoren plast, worden de gegevens van de urineanalyse direct via Wi-Fi naar zijn of haar mobiele telefoon gestuurd. Deze inzichten zijn terug te lezen in de bijbehorende Health Mate-app. De U-Scan is medisch gezien (nog) niet bruikbaar, maar de producent wil het meetapparaat ook medisch laten certificeren.
Auteur: redactie