Nederland is populair bij toeristen. Maar een deel daarvan wordt onvermijdelijk ziek óf raakt gewond wanneer zij ons land bezoeken. Dat zorgt voor extra druk op huisartsen. Daarom is er nu een huisarts speciaal voor toeristen.
Huisartsen hebben het immers al enorm druk met hun reguliere patiënten. Het is dus een goed idee om de extra drukte van toeristen bij hen weg te nemen.
Het was huisarts Joep Schats die op het idee van een toeristenpraktijk kwam. Het viel hem op dat niet alleen huisartsen, maar ook ziekenhuizen extra belast worden door toeristen: “Zij komen voor kwaaltjes naar het ziekenhuis die net zo goed door een huisarts behandeld kunnen worden.” Kwaaltjes als:
De zorgbehoefte onder toeristen is best groot. Wanneer zij nu met hun gezondheid kwakkelen, kunnen ze in Amsterdam de hele dag bij de praktijk van Joep terecht. De ziekenhuizen én huisartsen verwijzen de toeristen door naar deze ‘Amsterdam Tourist Doctors’.
Fietsongelukken komen vaak doordat toeristen dronken zijn. Maar gelukkig is de doelgroep veel diverser dan dat. Zo zijn er ook deelnemers aan de marathon van Amsterdam. Of bezoekers van de congressen in de RAI.
Omgekeerd is er ook een dokterscentrale voor Nederlanders die in het buitenland zorg nodig hebben. Daar is ‘Eurocross’ voor. Die worden elk jaar ruim 34.000 keer gebeld. Afgelopen zomer ging het zelfs om 17 procent meer dan vorig jaar. Nederlanders bellen vaak voor buikgriep, blindedarmontsteking en longontsteking.
De alarmcentrale van Eurocross is gratis. Daarom adviseert de zorgorganisatie om altijd even te bellen. Dan kan de centrale inschatten hoe hoog de nood is. Op z’n minst geven ze advies over wat je kunt doen, waar je terecht kunt. Ook helpen ze wanneer de toerist de taal niet spreekt, om toch goede zorg te krijgen.
Het advies is ook met klem om niet zomaar naar een lokale arts te gaan. Soms kost dat (veel) geld. Maar is de situatie levensbedreigend? Dan is het advies eenvoudig: bel het lokale alarmnummer.
Auteur: redactie