In de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Deels om de druk aan te kunnen, maar ook door innovaties die de zorg kunnen verbeteren. Helaas gaan de digitale mogelijkheden ook gepaard met “gevaren”. Zo hebben Europese zorginstellingen dit jaar te maken met een flinke toename van ransomware-aanvallen. Dat meldt Z-CERT, een expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg.
Ransomware is een verzamelnaam van schadelijke soft-, en/of malware, die computers en bestanden gijzelt. De cybercriminelen blokkeren of versleutelen in zo’n geval de computer, bestanden of zelfs netwerken, waardoor organisaties soms niet meer bij hun data kunnen.
Voor zover bekend is bij Z-CERT, gaat het om 25 aanvallen in Europa sinds januari 2021. In totaal waren 66 zorglocaties er de dupe van. In Nederland kregen vier zorgorganisaties te maken met ransomware. In 2020 waren er in heel Europa minder dan 10 aanvallen, waarvan geen enkele in Nederland. Het afgelopen jaar heeft er dus een forse stijging van ransomware plaatsgevonden en dat is een reële dreiging voor de zorg. Goede maatregelen zijn noodzakelijk en Z-CERT houdt de aanvallen daarom goed in de gaten.
De cijfers zijn tot stand gekomen door een open bronnenonderzoek van Z-CERT’s analisten en meldingen van zorgorganisaties. “Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog vele malen hoger. Maar we zien nog vaak genoeg dat instanties berichten daarover niet naar buiten brengen. Vermoedelijk uit reputatie-overwegingen of omdat de dienstverlening er niet onder heeft geleden”, aldus Jan Hanstede, analist bij Z-CERT.
Maar niet alleen zorgorganisaties ondervinden hinder van de ransomware-aanvallen. Ook SAAS-leveranciers (Software as a Service) hebben er last van. In zo’n geval werkt een aanval door op afnemers van de software, waaronder ook bedrijven in de zorgsector.
Auteur; redactie