Ook huisartsen tekenen zorgakkoord

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is rond: alle zorgorganisaties – inclusief de huisartsen – hebben getekend. De huisartsen hielden eerder de boot nog af, omdat ze hogere tarieven én meer tijd voor patiënten wilden.

In het IZA staan afspraken waar alle zorgsectoren zich in de toekomst aan moeten houden. Het doel van het akkoord is om de zorgkosten te beteugelen, die alsmaar stijgen.

13 procent van het nationale inkomen wordt besteed aan de zorg. Dat percentage stijgt alleen maar. Ook werken niet minder dan 1 op de 6 Nederlanders in de zorg. Dit kan 1 op de 4 worden, maar het kabinet wil dat voorkomen, onder andere met het IZA.

Kritische huisartsen

Met name de huisartsen waren (en zíjn) kritisch op het IZA. Eigenlijk wilden ze 10 zaken veranderen, maar of dat gelukt is, is niet bekend. In ieder geval zijn de tarieven voor avond-, nacht- en weekenddiensten verhoogd. Dit moet meer mensen aantrekken. Daarnaast krijgen ze dus meer tijd voor patiënten.

Hoewel de huisartsen nu het zorgakkoord steunen, zien ze het als ‘de eerste, goede stap’.

Minister Ernst Kuipers is blij. Evenals de zorgverzekeraars. Zij zien dit ook als een belangrijke stap om tot oplossingen tekomen.

Wat staat er in het akkoord?

In het IZA staan vooral oplossingen die nog uitgewerkt moeten worden. Denk aan meer concentratie van zorgdiensten. En meer aandacht voor preventie.

Zolang het akkoord niet gesloten was, konden deze oplossingen niet uitgewerkt worden. Nu dus wel. Het is interessant om in de gaten te houden wat er nu concreet uit het akkoord komt. En of die maatregelen de gewenste effecten hebben in de toekomst.

Auteur: redactie

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN