Waar in december nog bleek dat veel verpleeghuizen nog geen kwaliteitsplannen hadden ingeleverd, is het nu wel gelukt om het beschikbare budget van 600 miljoen euro samen in te vullen. Dat blijkt uit een inventarisatie van kwaliteitsplannen voor 2019 door Zorgverzekeraars Nederland.
De plannen waren in december nog niet klaar, omdat het veel afstemming en tijd vergt om de kwaliteitsplannen te maken. Daarnaast kampt de zorg met personeelsproblemen; het is lastig om nieuwe arbeidskrachten te vinden die kwaliteitsplannen kunnen schrijven of andere taken over kunnen nemen.
Het is dan ook de bedoeling dat het extra geld voor minimaal 85 procent naar extra personeel gaat om meer handen aan het bed te krijgen. Zorgaanbieders mogen zelf weten hoe ze deze 85 procent invullen. Sommigen kiezen voor extra behandelaars of gastvrouwen, anderen kiezen voor personeel met niveau-2. Verpleeghuizen moeten de 85 procent in ieder geval investeren in meer personeel. De overige 15 procent mag naar zaken als bijvoorbeeld technologie en/of eHealth.
Uit de inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat verpleeghuizen naar creatieve oplossingen hebben gezocht om extra personeel te werven. Livio, een verpleeghuis uit Twente, neemt personeel aan zonder zorgachtergrond. Dit kan iemand zijn die meer tijd en aandacht aan cliënten kan geven, maar die geen ervaring in de zorgsector heeft. Ook Merwedelanden in Dordrecht is erin geslaagd om extra personeel aan te trekken. Zij zetten onder andere geriatrisch verpleegkundigen in. Dat zijn medisch deskundigen die mantelzorgers, familieleden en zorgpersoneel trainen om te leren omgaan met cliënten met dementie.
Zorgaanbieders hadden liever meer vrijheid gehad om te kunnen bepalen welke problemen de hoogste investering nodig hebben. De inventarisatie toont aan dat technologie veelvuldig wordt ingezet om personeel te ontlasten. Hilverzorg in Hilversum is gaan werken met “was-chips”. Daarmee kunnen bewoners die dwalen binnen de gewenste ruimtes gehouden worden. De deuren herkennen de chips en gaan niet open als een persoon geen bevoegdheid heeft.
Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor de inzet van het extra budget. Zij gaan een lerend netwerk creëren, halen de rode draad uit de kwaliteitsplannen en fungeren als toezichthouders. Zorgkantoren moeten zicht houden op de daadwerkelijke realisatie van de plannen en de inzet van extra personeel.
Auteur: Redactie