Notenmix als gezonde snack: goed voor fysieke én mentale gezondheid

Het is algemeen bekend: gezonde voeding is van groot belang voor ons lichaam én onze geest. Kevin Nijssen, promovendus binnen de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen bij onderzoeksinstituut NUTRIM (Institute of Nutrition and Translational Research in Metabolism), deed onderzoek naar de invloed van noten op onze gezondheid. En wat blijkt? Iedere dag twee handjes noten eten draagt bij aan onze gezondheid. Zijn resultaten verschenen kortgeleden in de wetenschappelijke tijdschriften The American Journal of Clinical Nutrition en Clinical Nutrition.

Nijssen’s onderzoeksgroep bestond uit 28 deelnemers met overgewicht of obesitas en tussen de 60 en 70 jaar oud. Vier maanden lang werd hen elke dag gevraagd om 60 gram ongezouten noten in gelijke hoeveelheden pistachenoten, cashewnoten, hazelnoten en walnoten te eten. Dat staat gelijk aan ongeveer twee handen vol. Daarnaast moesten ze de richtlijnen van een gezond voedingspatroon volgen. Na vier maanden bleek dat ze beter scoorden op een aantal geheugentesten en die vooruitgang was ook te zien op MRI-scans. “Onze resultaten laten zien dat vier maanden noten eten voldoende is om aantoonbare verbeteringen in het geheugen te krijgen. Bovendien zagen we in drie verschillende gebieden van de hersenen een hogere doorbloeding. Dat er meer bloed gaat naar de hersengebieden die betrokken zijn bij de cognitieve functies, zorgt mogelijk voor de verbetering in geheugen die we hebben waargenomen”, aldus Nijssen.

Noten als gezonde snack?

Het risico op diabetes en hart- en vaatziekten neemt op oudere leeftijd toe en het geheugen en de concentratie gaan achteruit. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat het eten van noten de kans op hart- en vaatziekten verkleint, maar het was minder bekend of ouderen die noten toevoegen aan een gezond voedingspatroon daar voordeel van hebben in hun cognitief functioneren. Dat was voor Kevin Nijssen de aanleiding om te onderzoeken of het dagelijks eten van een notenmix invloed heeft op het brein. De resultaten van zijn onderzoek leveren verder bewijs dat regelmatige notenconsumptie kan bijdragen aan het voorkomen van cognitieve achteruitgang bij veroudering.

Effect op insulinegevoeligheid

Echter, Nijssen wilde ook onderzoeken of én welk effect het extra eten van noten heeft op de gevoeligheid voor insuline in verschillende hersengebieden. Door het hormoon insuline is ons lichaam in staat om glucose op te nemen in de cellen van bijvoorbeeld de spieren of lever. Maar ook in de hersenen heeft het hormoon een belangrijke werking. Zo is insuline betrokken bij het cognitief functioneren en kan het ons hongergevoel remmen.

Ons voorgaand onderzoek laat zien dat de werking van insuline in de hersenen verandert naarmate we ouder worden, maar ook in volwassenen met overgewicht, obesitas of type-2 diabetes. We hebben nu kunnen aantonen dat het eten van noten de insulinegevoeligheid van bepaalde hersengebieden in oudere volwassen met overgewicht of obesitas daadwerkelijk kan verbeteren”, aldus Nijssen.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van noten blijkt nog meer gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. Zo hadden de deelnemers een lagere bloeddruk, een verminderd cholesterolgehalte en een verbeterde werking van de bloedvaten. Dat zijn allerlei risicofactoren voor hart-en vaatziekten. Regelmatige consumptie van een mix van noten, in combinatie met een gezonde leefstijl, kan dus helpen bij het voorkomen van leeftijd gerelateerde aandoeningen en het verminderen van cognitieve achteruitgang.

Auteur: redactie

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN