Discussie tussen BuurtzorgT en Zilveren Kruis

Er is een ruzie ontstaan tussen BuurtzorgT en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. BuurtzorgT heeft veel plek om mensen met ernstige psychiatrische problemen te helpen, maar ze hebben het afgesproken budgetplafond ruimschoots overschreden. Er is dus een discussie gaande, maar heeft er iemand “gelijk”?

BuurtzorgT is een ggz-aanbieder die zich voornamelijk richt op patiënten met ernstige en complexe psychiatrische klachten. De zorginstelling ligt in Friesland en heeft naar eigen zeggen genoeg plek om meer patiënten te helpen, maar mag van zorgverzekeraar Zilveren Kruis niet behandelen. “We sluiten contracten met zorgverzekeraars en hebben nu helaas een discussie met Zilveren Kruis”, aldus Bas van Riet Paap, bestuurder bij BuurtzorgT.

BuurtzorgT heeft zich niet aan het afgesproken budgetplafond gehouden en moet daarom patiënten doorverwijzen naar een ggz-aanbieder met een wachtlijst, zo meldt het televisieprogramma EenVandaag. Deze cliëntenstop zou een maand gelden. Daarnaast krijgt BuurtzorgT de twee miljoen euro, die de zorgorganisatie boven op het afgesproken budget declareerde, niet betaald.

Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht, kan zich vinden in de houding van Zilveren Kruis: “Afgesproken is dat er vooraf budgetten worden bepaald. Dan ga je nu niet zomaar het dubbele goedkeuren, zoals je ook voor een verbouwing aan je huis niet meteen zou zeggen dat het dubbel zo duur is geworden.” Volgens Groot had BuurtzorgT veel eerder in gesprek moeten gaan met de zorgverzekeraar.

Van Riet Paap begrijpt dat zorgverzekeraars grenzen moeten stellen, maar vindt wel dat er een ethische discussie plaatsvindt: “Wij hebben de behandelcapaciteit, maar Zilveren Kruis zegt: ‘Laat mensen maar op een wachtlijst staan’. Dat voelt gek voor behandelaren, maar ook voor de premiebetaler. Vinden wij dat acceptabel?”

Auteur: redactie

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN