De situatie rondom covid-19 door de ogen van klinisch geriater Esther Cornegé

Artsen en zorgpersoneel hebben de afgelopen maanden veel overuren gemaakt; ze worden terecht de helden van de verpleeg- en ziekenhuizen genoemd. Maar hoe kijken zij zelf naar de situatie rondom covid-19? Hoe vergaat het hen? In dit artikel komt klinisch geriater Esther Cornegé aan het woord.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Cornegé is werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en vertelt dat er nog maar een handje vol coronapatiënten zijn opgenomen. De intensive care is zelfs coronavrij. Het ziekenhuis is bezig om de (reguliere) zorg weer op te pakken en uit te breiden. Er wordt gekeken naar welke patiënten er op de wachtlijst staan en wie er vervolgens het eerste aan de beurt moet komen. Er moeten prioriteiten worden gesteld; “Al tijdens de piek van de uitbraak waren we daarmee bezig, maar het was lastig, ook omdat patiënten bang waren om naar het ziekenhuis te komen. Dat begint nu beter te worden. Ik verwacht dat we binnen een paar weken weer op stoom zijn voor de geriatrie en redelijk normaal kunnen werken. Cru genoeg zijn er ook mensen op de wachtlijst overleden, door corona, of versneld opgenomen omdat de thuissituatie onhoudbaar was geworden.”

Er gaan volgens Cornegé ook verhalen rond dat patiënten langer thuis zijn blijven wonen, omdat hun familie en naasten niet wilden dat zij in een verpleeghuis werden opgenomen. Dit had alles te maken met de beperkte bezoekregeling. “Terwijl mensen nu wél snel terecht kunnen in verpleeghuizen, is er veel meer plek omdat er veel kwetsbare patiënten zijn overleden.”

Opgenomen coronapatiënten

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn circa 450  opgenomen (geweest). Daarvan zijn er 75 overleden. De helft van alle patiënten die ontslagen zijn, is alweer terug geweest op verschillende poli´s. “Van de mensen die ik heb teruggezien, was een aantal na zes weken nog niet op hun oude niveau terug. Moe, slechte conditie, concentratieproblemen, een kort lontje, dat hoor ik wel terug. Opvallend genoeg zijn de wat oudere patiënten vaker wel sneller hersteld. Mogelijk omdat het de fitste ouderen zijn die covid-19 overleven. Er zijn maar weinig 80-plussers die het hebben overleefd. Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan, of de mensen na een paar maanden toch weer hersteld zijn. Of dat, net als bij q-koorts, een deel van hen toch klachten houdt.”

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN