Momenteel heeft Nederland te maken met een nieuwe coronagolf. Hoewel deze variant minder ziekmakend is, heeft het virus wel degelijk nog gevolgen. Met name voor ouderen.
De branchevereniging van zorgorganisaties, ActiZ, waarschuwt: “Als samenleving moeten we ermee leren omgaan.” Voor ouderen betekent dat concreet: mogelijk minder toegankelijke zorg door verzuim van personeel. ActiZ:
“Het ziekteverzuim onder medewerkers is nu al erg hoog – ruim 8 procent – en dit kan nog oplopen. Onze zorgen zijn dat we zorg moeten afschalen, omdat er te veel gaten in de roosters voor de zorgverlening komen. En dat we daardoor niet de zorg in de wijk of in het verpleeghuis kunnen leveren die we wel graag zouden willen.”
De branchevereniging maakt zich zorgen omdat de zomer normaal gesproken al een uitdaging is qua personeel. “Zorgmedewerkers willen echt even bijtanken tijdens een vakantie. Als het ziekteverzuim ook nog eens groter is, wordt het nog moeilijker om iedereen van de zorg te voorzien die ze verdienen.”
ActiZ doet daarom ook een beroep op mensen zelf: “Denk alvast na over hoe je je naaste kunt bijstaan, wanneer die zorg nodig heeft.”
Volgens ActiZ blijft vaccineren belangrijk. Daarom doen ze een beroep op de overheid: communiceer hier beter over. Juist 60-plussers boosteren bijna niet. Minister Kuipers gaf daar al gehoor aan, met een landelijke uitspraak in het nieuws hierover.
Daarnaast kijkt ActiZ naar maatregelen, “mochten die nodig zijn”. Ook daar sprak Kuipers over, door mensen op te roepen zich aan de basismaatregelen te houden.
Wat ActiZ betreft mag de overheid hier nóg scherper op zijn, door uit te stralen dat corona er nog steeds is en niet verdwijnt.
De ouderenzorg zit zelf ook niet stil. Zij bereiden zich voor op nieuwe coronagevolgen. “Maar iedereen moet helpen om de gevolgen te beperken. Daarom kunnen op zorglocaties weer basismaatregelen gelden, zoals anderhalve meter afstand houden.
Maar er is natuurlijk meer aan de hand: de vergrijzing heeft ook grote gevolgen, zeker in de toekomst: “De kloof tussen de vraag naar ouderenzorg en het aanbod daarvan is groot en wordt snel nog groter.”
Het aantal dementerenden zal verdubbelen tot 2040. Het aantal 90-plussers verdrievoudigt. Tegelijkertijd zijn er nauwelijks meer zorgprofessionals. En zelfs steeds minder mantelzorgers.
Kortom: de zorg in het algemeen en de ouderenzorg in het bijzonder moet op de schop. Bijvoorbeeld door betere beloning van medewerkers.
En…Covid-19 moet een vaste plek krijgen binnen het aanbod van de ouderenzorg.
Auteur: redactie