Alle welzijnsclubs van Woensdrecht onder één dak

Structuur, duidelijkheid en gemak; in Woensdrecht werken sinds dinsdag alle welzijnsorganisaties onder één dak, namelijk dat van het Gemeentehuis te Hoogerheide. Inwoners kunnen nu op één plek terecht om aan te kloppen voor alle soorten hulp. De grote hal in het gemeentehuis dient als receptie en de bibliotheek fungeert als “woonkamer”.

Volgens Wethouder Jeffrey van Agtmaal levert dat op termijn een flinke kostenbesparing op. Het pand waar de welzijnsorganisaties voorheen zaten staat vrij om verhuurd te worden of de grond kan gebruikt worden voor nieuwbouw. “De ruimte van de bieb in het gemeentehuis is gehalveerd om spreekkamers te realiseren. En de hal wordt vriendelijker aangekleed zodat inwoners zich welkom voelen.” De hele operatie kost drie ton.”

Welzijnsinstellingen

De  die hun intrek hebben genomen in het gemeentehuis zijn; MEE West-Brabant, WijZijn Woensdrecht en de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI). Ongeveer dertig medewerkers verhuizen met deze organisaties mee; “Sommige medewerkers moesten op beide locaties zijn, dat gaf een hoop heen-en-weer-geloop. Nu zit alles onder één dak, ook WMO-consulenten, jeugdprofessionals, het spreekuur van woningcorporatie Stadlander en het To-Taalhuis”, aldus Wethouder Lars van der Beek.

Annabelle Kools, medewerkers van de bibliotheek, noemt de herinrichting van de bieb indrukwekkend; “We hebben niet eens het gevoel dat we vierkante meters hebben ingeleverd. De bieb moet meer dan ooit als huiskamer voor alle inwoners gaan gelden. Andere diensten passen er prima bij. We werkten al samen met het To-Taalhuis en onze kinderboekenhoek loopt door tot aan het jeugdhonk van de BWI.

Meerwaarde van het samenwerken met de bibliotheek

Mark Inja, directeur van BWI, ziet ook de meerwaarde van het samenwerken met de bibliotheek; “Zoals met onze hulp Grip op Geld door onze vrijwilligers. Als het complex wordt, springen onze professionals bij. En ambtenaren die beleid maken zien van dichtbij hoe de praktijk werkt. ” Ook MEE-consulente Wendy Jansen verwacht meer inwoners te kunnen ondersteunen; “De lijntjes met WMO-collega’s worden ook korter.

Voor sommigen was het gemeentehuis al een bekend terrein. Maar nu alles op één plek zit, heeft dat alleen maar voordelen, zo stelt Lisa Veltman (maatschappelijk werker bij WijZijn Woensdrecht); “We kwamen hier al over de vloer voor overleg, maar nu wordt samenwerken met bieb en ambtenaren nog makkelijker. En qua ruimte gaan we van heel klein naar heel groot.” WijZijn Woensdrecht pakt uiteenlopende (grote) problemen aan die kunnen gaan over huisvesting tot huiselijk geweld. “Maar we buigen ons ook over laaggeletterdheid en digitalisering. Dat sluit hier goed aan”, zo meldt bestuurslid Ad van Rijen. Hij verwijst hiermee naar de samenwerking met de bieb en het To-Taalhuis.

De gemeente is blij met de nieuwe inrichting van het gemeentehuis; “Neem een huisuitzetting. Vaak is dat meer dan een financieel probleem en zit daar iets van werkloosheid of echtscheiding achter. Nu kunnen we zo’n crisis veel beter samen oppakken met andere diensten, of goed doorverwijzen.”

Auteur: Redactie

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN