Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Zorgdigitalisering Nederland verder ontwikkeld dan in overige Europese landen

Als het gaat om zorgdigitalisering heeft Nederland een voorsprong op een groot aantal andere Europese landen. HIMSS Europa concludeert dit op basis van een onderzoek onder zo’n 600 Europese werknemers in zorg en e-health. Onder andere de hoge digitalisatiegraad van patiëntgegevens en het grote aantal ICT-professionals in de zorg wijzen op deze voorsprong.

In de onderzochte Europese landen bleek gemiddeld zo’n 75 procent van de patiëntendossiers gedigitaliseerd te zijn. De verschillen tussen de landen zijn erg groot, in Nederland zijn nauwelijks nog papieren dossiers te vinden. Uit het onderzoek is echter ook gebleken dat er vaak te lage budgetten zijn voor zorg-ICT.

Verschillende prioriteiten

In verschillende landen is de implementatie van het EPD de belangrijkste prioriteit, terwijl dat in Nederland de toegang voor patiënten tot hun gegevens is. Voor Spanje en Scandinavië geldt dat de gegevensuitwisseling met externe partners een belangrijk thema is.

Ongeveer 75 procent van de Nederlandse deelnemers beschouwen ICT als een instrument om de patiëntgerichtheid en de veiligheid van patiënten te verbeteren. Nederland scoort daarin iets hoger dan het Europese gemiddelde. Van het totale aantal deelnemers werkt 42 procent in een zorgorganisatie, 11 procent in een overheidsinstantie voor gezondheidszorg en de rest elders.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN