Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Richtlijnen behandelingen niet altijd ouderenproof

Richtlijnen in de gezondheidszorg zijn niet altijd van toepassing in ouderen. Medisch specialisten staan vaak voor een dilemma. Internisten en klinisch geriaters hebben gewerkt aan een methodiek om richtlijnen geschikter te maken voor ouderen.

In Medisch Contact stelt Barbara van Munster, internist ouderengeneeskunde en klinisch geriater: “Je wilt evidence-based zorg op maat bieden. Maar de meeste richtlijnen bieden geen specifieke aanbevelingen voor ouderen. En dat is onterecht, want we weten dat de uitkomst en neveneffecten van behandelingen zelfs bij gezonde ouderen anders kunnen zijn dan bij jongvolwassenen met dezelfde aandoening.” De methodiek die ontwikkeld is om op ouderen afgestemde richtlijnen te ontwikkelen geeft handvatten om de doelgroep ouderen systematisch mee te nemen bij het actualiseren en ontwikkelen van richtlijnen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN