Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Problemen ouderenzorg grootschalig onderzocht

Zeventien zorgorganisaties bundelen hun krachten in een grootschalig onderzoek naar de problemen in de ouderenzorg. Er moet in kaart gebracht worden wat de problemen zijn van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen. Hierdoor moet inzichtelijk worden waar het geld voor ouderenzorg besteedt moet worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, Patiëntenfederatie Nederland, mantelzorgvereniging Mezzo en de vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen.

De ouderenzorg in Nederland is te complex geworden en de problemen kunnen nauwelijks opgelost worden. Deze problemen zullen door de vergrijzing alleen maar groeien. Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederedatie, geeft aan dat inzichtelijk moet worden waar ouderen, dokters en verpleegkundigen tegen aan lopen in de praktijk. “Waar zitten de capaciteitsproblemen? Waarom worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd? Wat is de reden?” Zij geeft een voorbeeld van een alleenstaande oudere die het na een operatie niet zelfstandig thuis kan redden. Zij belanden vaak ten onrechte op de spoedeisende hulp omdat er geen andere oplossing is. Huisartsen zijn dan uren aan het bellen om alsnog iets te kunnen regelen voor deze oudere. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek eind van deze maand bekend.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN