Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ouder worden in eigen omgeving: leg de focus niet alleen op voorzieningen

Ouder worden in eigen buurt of omgeving: het beleid dat hierop is gericht, staat vaak haaks op wat de ouderen hier zelf bij willen en verwachten. Susan van Hees promoveerde op 19 december aan de promoveerde aan de Universiteit Maastricht met het proefschrift “The making of ageing-in-place. Perspectives on a Dutch social policy towards lifecycle-robust neighbourhoods”. Van Hees concludeert dat het huidige beleid leidt tot spanningen tussen beleidsidealen, professionele praktijken en de ervaringen die ouderen hebben.

Ouderen voelen zich niet gehoord

Van Hees onderzocht gedurende een periode van vier jaar wat het beleid in de praktijk betekent voor de ouderen, de professionals en de makers van het beleid. Voor beleidsmakers en professionals ligt de focus op gelijkvloerse woningen, winkels en zorgvoorzieningen. In de keukentafelgesprekken proberen professionals vervolgens te bevorderen dat de bewoners langer zelfredzaam blijven. Van Hees concludeert in het proefschrift dat de ouderen zich niet gehoord voelen. Dat zij zich hechten aan andere aspecten van de buurt, en minder belang hechten aan de praktische kant. Door op zoek te gaan naar wat nu écht betekenis heeft in de eigen omgeving, moet ruimte worden gecreëerd voor dialoog. Zo kunnen mensen op een prettige manier ouder worden in hun eigen buurt.

Meer lezen over dit proefschrift? Dat kan op de website van Universiteit Maastricht.

Auteur:Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN