Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Onacceptabel dat euthanasieverzoeken afgewezen worden door psychiaters

Het blijkt dat psychiaters nog te makkelijk patiënten met een euthanasieverzoek doorverwijzen naar een andere arts. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvvP) komt daarom met nieuwe richtlijnen voor omgaan met euthanasieverzoeken. De NvvP heeft hiervoor een commissie ingeschakeld die vindt dat psychiaters verzoeken zelf moeten beoordelen en indien mogelijk ook zelf uitvoeren. Dat meldt NRC.

De verzoeken zijn vaak lastig te beoordelen bij een psychiatrische patiënt. Er moet namelijk vastgesteld worden dat een patiënt ondragelijk lijdt met geen enkele kans op genezing. De doodswens van dergelijke patiënten kan tijdelijk zijn en enkel voortkomen uit de stoornis van de patiënt. Veel patiënten worden daarom doorgestuurd naar de Levenseindekliniek. De Levenseindekliniek vindt het onacceptabel dat psychiaters euthanasie nog steeds als taboe bestempelen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN