Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

17/10/2017 Aantal ziekenhuisfusies stijgt maar patiënten zijn minder tevreden

Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat patiënten ziekenhuizen een lager rapportcijfer geven na een fusie. Na de fusie beoordelen de patiënten het ziekenhuis met een 7,8 in plaats van een 8,1. Voor het onderzoek zijn ruim 80.000 ziekenhuiswaarderingen onderzocht. Kleinere ziekenhuizen worden hoger beoordeeld dan grote ziekenhuizen. Dit leidt tot een daling van het rapportcijfer na een fusie.

In 2015 daalde het rapportcijfer van de gefuseerde ziekenhuizen gemiddeld van 8,1 naar 7,8. Rapportcijfers van ziekenhuizen die niet fuseerde bleven in dezelfde periode gelijk. Volgens de Patiëntenfederatie toont het onderzoek aan dat patiënten kleinschalige zorg dichtbij huis waarderen. Zij benadrukken echter dat dit in principe niets zegt over de kwaliteit van de geleverde zorg. Daarom zouden ziekenhuizen al hun kwaliteitsgegevens openbaar moeten maken zodat patiënten niet afhankelijk zijn van een subjectief oordeel.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN