Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

17/10/2016 Verdubbeling overlevingskans na hartstilstand

Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat het aantal mensen dat buiten een ziekenhuis sterft aan een hartstilstand sterk is afgenomen. Dit komt vooral door de inzet van vrijwilligers en door mobiele defibrillatoren (AED’s). Ongeveer zestienduizend mensen krijgen een hartstilstand terwijl zij niet in een ziekenhuis zijn. Midden jaren negentig was de overlevingskans voor die groep ongeveer 9 procent, inmiddels is dat gemiddeld 23 procent.

Direct reanimeren door omstanders verdubbeld de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. De cijfers zijn verbeterd, maar het kan nog veel beter. Er zijn nog 30 duizend burgerhulpverleners nodig om iedereen die een hartstilstand krijgt binnen de cruciale zes minuten hulp te kunnen bieden. Daarnaast moeten er meer defibrillators beschikbaar komen in het openbaar. Er zijn momenteel ruim 26 duizend AED’s geregistreerd, er zijn echter 80.000 tot 100.000 AED’s in Nederland verkocht.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN