Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

16/09/2016 Veel instanties vragen ten onrechte inzage medisch dossier

Diverse instanties waaronder gemeenten, verzekeraars en arbodiensten verzoeken mensen vaak hun hele medische dossier op te vragen bij hun huisarts en deze te overhandigen, terwijl dat helemaal niet toegestaan is. Dat blijkt uit een rondvraag van de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LVH) onder 175 van haar leden. Bijna 60 procent van hen krijgen jaarlijks meerdere keren een verzoek van een patiënt die zijn dossier wil ontvangen.

Negen van de tien artsen gen patiënten inzage, eenzelfde aantal vraagt altijd waarom mensen hun dossier willen inzien. Vaak is de reden dat een instantie hierom vraagt, andere vaak genoemde redenen zijn dat een patiënt wil controleren of de inhoud klopt of wisselt van huisarts. De LHV merkt op dat instanties steeds vaker deze gegevens opvragen, terwijl dat niet toegestaan is. Indien huisartsen twijfelen over het vertrekken van gegevens, adviseert het LHV dit te bespreken met de patiënt.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN