Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

24/04/2017 Radboudumc wenst vragenlijst bij bevolkingsonderzoek borstkanker

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen pleiten voor een aanvullende vragenlijst voor vrouwen die voor het eerste deelnemen aan het nationale bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Borstkanker zou nog beter bestreden kunnen worden wanneer vrouwen met een ‘verhoogd familierisico’ op te sporen middels aan vragenlijst.

Uit een recente proef bleek dat 4 procent van de deelnemende vrouwen een sterk verhoogd familierisico op borstkanker hadden zonder dat zij het wisten. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden opgeroepen om zich te laten testen, deze vragenlijst zou daaraan toegevoegd moeten worden. Bij vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker kan het risico oplopen tot tachtig procent. Deze groep vrouwen hebben tevens een kans van 60 procent om eierstokkanker te krijgen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN