Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

18/10/2016 Oudere senior woont te lang thuis

In Nederland blijven steeds meer ouderen thuis wonen. Veel ouderen vinden de eigen bijdrage voor het verpleeghuis veel te hoog en zetten daarom in op meer thuiszorg aan huis. Vaak belanden ze daarom ook op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars vinden dat wanneer een oudere meer dan 12 uur per week thuiszorg ontvangt, deze in principe naar het verpleeghuis moet. Het gaat dan wel om complexere of intensieve zorg. Op dit moment willen steeds meer ouderen thuis blijven wonen ondanks dat ze boven de norm van 12 uur zorg per week zitten.

Financiële overwegingen

Veel ouderen zien er niet tegen op om naar het verpleeghuis te gaan echter financiële overwegingen spelen een grote rol. Het gaat dan om het betalen van de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen. Wel is de te betalen eigen bijdrage in het verpleeghuis veel hoger dan de bijdrage voor thuiszorg.

Patiëntenfederatie Nederland

Financiën mogen geen overweging zijn om een opname in een verpleeghuis te voorkomen. Dat zegt een woordvoerder van patiëntenfederatie Nederland. Overal in zorgland zijn verschuivingen zichtbaar als gevolg van de eigen bijdrage.

Ook denkt de patiëntenfederatie Nederland niet dat thuiszorgmedewerkers zieke ouderen thuis laten wonen in een onverantwoorde situatie. Patiëntenfederatie Nederland is met diverse partijen in gesprek over financiën.

Kosten eigen bijdrage

De eigen bijdrage van bewoners in een verpleeghuis kunnen oplopen naar 2300 euro per maand. Dit is wel afhankelijk van het inkomen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN