Nieuws

29/09/2015 Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg

Begin 2016 vindt voor het derde opeenvolgende jaar het succesvolle landelijke congres ‘Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg’ plaats. Ongewenst gedrag bij ouderen komt veelvuldig voor. Goede gedragsanalyse is essentieel om de oorzaak daarvan te achterhalen zodat vervolgens de juiste (positieve) interventie kan worden ingezet. Zorgprofessionals, managers en beleidsmakers uit de ouderzorg komen in De Werelt (Lunteren) bijeen om van vooruitstrevende gastsprekers en elkaars praktijkervaringen te leren.

Cliënten die dag en nacht roepen, dwalen of apathisch in een stoel zitten. Het komt helaas veel voor in de ouderenzorg. Als een cliënt dergelijk gedrag vertoont, blijkt dit voor zichzelf en zijn omgeving vaak erg belastend en stressvol te zijn.

Als het gedrag als uitgangspunt genomen wordt en men gaat niet op zoek naar de achterliggende oorzaak, bestaat het gevaar dat te snel gebruik maakt wordt van ingrijpende interventies als vrijheid beperkende maatregelen of de inzet van psychofarmaca. Het kan anders!

Hoe kan de zorgprofessional anders inspelen op dergelijk probleemgedrag? Deze vraag staat centraal tijdens het Landelijk Congres Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg. Zorgprofessionals, managers en beleidsmakers komen op 11 januari 2016 bij elkaar om van vooruitstrevende gastsprekers en elkaars ervaringen te leren.

Deelnemers maken een persoonlijke keuze uit het brede aanbod van 20 inspirerende en praktische workshops om de dag op maat in te delen. Sessies als ‘Invloed van omgevingsfacturen op gedrag’, ‘Pijn als oorzaak van probleemgedrag’, ‘De invloed van uw eigen gedrag’ en ‘Stemmingsmanagement’ geven praktische kennis die direct toepasbaar is.

Het complete programma is op de website te lezen: www.studiearena.nl.

Aangeleverd door Studie Arena
Geplaatst door: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN