Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

26/11/2015 Nog steeds rekenfouten door verpleegkundigen

Uit een enquête onder verpleegkundigen blijkt dat er nog steeds rekenfouten gemaakt worden bij medicatietoediening. Aan het onderzoek deden 1630 verpleegkundigen mee. Van hen geeft 40 procent aan wel eens een rekenfout gemaakt te hebben. In 7 procent van deze gevallen had dat gevolgen door de patiënt.

Voorbeelden van consequenties die genoemd worden zijn pijn, diarree, reanimatie, overdosering, opname in het ziekenhuis, soms zelfs op de intensive care. Elf respondenten noemen zelfs overlijden als gevolg van een medicatiefout. Het gaat veelal om complexere medicijnen waarbij het fout gaat. De meeste verpleegkundigen die ondervraagd zijn houden zich vooral bezig met intraveneus vloeistoffen en medicatie toedienen, gevolgd door voedingspomp instellen, infuusberekeningen en oplossingen en verdunningen maken.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN