Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

08/11/2017 Nederlanders dragen minder graag bij aan zorgkosten van anderen

Nederlanders zijn steeds minder bereid om bij te dragen aan de zorgkosten van anderen. Het gaat dan vooral om de kosten die gemaakt worden door mensen die roken en veel alcohol drinken. De bereidheid om te betalen voor andermans zorgkosten daalde van 73 procent in 2013, naar 63 procent in 2015. Dit blijkt uit de nieuwste Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van onderzoeksinstituut NIVEL.

Voor mensen die een genetische aanleg hebben voor een ernstige ziekte, of mensen die door andere omstandigheden niet in goede gezondheid verkeren, willen Nederlanders over het algemeen gewoon blijven betalen. Vooral de mensen met een middelbaar opleidingsniveau en/of een laag inkomen zijn minder geneigd om de kosten voor anderen te willen opvangen. Ook de solidariteit binnen deze groep nam in de afgelopen jaren af. De solidariteit onder hoogopgeleiden bleef tussen 2013 en 2015 nagenoeg gelijk. Daarnaast zijn Nederlanders van mening dat de zorgpremies van ouderen en mensen die niet vaak naar de huisarts gaan, niet omhoog hoeven.

Solidariteit voornamelijk binnen ‘eigen groep’

Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders een sterk gevoel van solidariteit ervaren binnen de ‘eigen groep’, met name als het gaat om thema’s die gerelateerd zijn aan leefstijl. Niet-rokers vinden bijvoorbeeld dat rokers meer moeten betalen voor de basisverzekering, terwijl de rokers dat helemaal niet vinden. Hetzelfde komt naar voren als het gaat om alcoholgebruik en sport/beweging.

De gegevens in de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. Dit panel bestaat uit zo’n 12.000 personen die allemaal 18 jaar en ouder zijn.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN