Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

28/11/2017 Meer patiënten overleden in ziekenhuizen door fouten

Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout is overleden is toegenomen. Dat stelt Nivel in een gepubliceerd onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen. Tussen half 2015 en half 2016 stierven 1.035 patiënten doordat er iets fout ging in het ziekenhuis. Dit zijn 67 sterfgevallen meer dan vier jaar eerder.

Eerder daalde potentieel vermijdbare sterfte, onder andere door de invoering van een veiligheidsprogramma. Om het cijfer weer te laten dalen is extra inspanning voor patiëntveiligheid noodzakelijk, aldus Nivel. Zij zien ook mogelijkheden door beter gebruik te maken van nieuwe technieken om risico’s te verkleinen. Patiëntenfederatie noemt de ontwikkelingen zorgwekkend. Het lijkt er soms op dat er te veel op routine wordt gewerkt aldus de patiëntenorganisatie.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN