Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

23/10/2015 Invloed stress op Alzheimer onderzocht

Maastricht UMC+ krijgt 1,4 miljoen euro om samen met vier andere landen onderzoek te doen naar de mogelijke invloed van stress en depressie bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Er zijn aanwijzingen dat emotionele factoren invloed kunnen hebben op genetische processen in de hersenen. Veel huidige onderzoeken richten zich op delen van de hersenen die later een rol spelen bij de aandoening. Dit onderzoek kijkt naar epigenetische veranderingen in de hersenstam.

Epigenetica bestudeert de subtiele invloed van omgevingsfactoren op genetisch materiaal. De veranderingen moeten duidelijkheid bieden bij de ontwikkeling van Alzheimer. Het is bewezen dat omgevingsfactoren invloed hebben op de genen. Zo zijn eeneiige tweelingen genetisch identiek, maar op latere leeftijd zijn er toch verschillen waarneembaar in hun genen. De onderzoekers willen nu bekijken welke genen beïnvloed worden door stress en depressies, om mogelijk aan te kunnen tonen welke invloed hebben op het ontstaan van de ziekte.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN