Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

05/10/2016 Controle over eigen elektronisch patiëntendossier

Patiënten mogen voortaan zelf bepalen welke medici hun patiëntgegevens elektronisch met elkaar mogen delen. Zij moeten ook zelf kunnen inzien wie hun patiëntgegevens heeft ingezien. Dit is het gevolg van het akkoord van de Eerste Kamer op het voorstel van Edith Schippers. Zij wil dat het elektronisch uitwisselen van gegevens beter wordt geregeld.

Schippers vindt dat patiënten zelf de regie over hun gegevens moeten houden. Momenteel worden gegevens al vaak digitaal gedeeld, bijvoorbeeld tussen apotheek en huisarts. Patiënten zijn niet verplicht toestemming te geven voor het delen van medische gegevens. Zodra de wet is ingevoerd hebben zorgverleners nog drie jaar de tijd om het systeem aan te passen, zodat de toestemming van patiënten goed geregeld kan worden. Voor zorgverzekeraars en bedrijfsartsen is het verboden om deze patiëntgegevens in te zien.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN