Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Muziek goed voor ouderen met dementie

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn sprak op het symposium “Muziek & Dementie” op het Cityproms-festival in Leeuwarden. Hij sloot zijn speech af met de woorden dat het welbevinden en daarmee de kwaliteit van leven van dementerenden verbeterd kan worden door muziek. Muziek geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en van thuiskomen, aldus van Rijn.

Mensen hebben gemiddeld acht jaar dementie, zes jaar daarvan wonen zij vaak thuis, de laatste twee jaar vaak in een zorginstelling. Persoonsgerichte zorg is van groot belang en muziek kan gebruik worden als ondersteuning. Van muziek gaan mensen zich beter voelen en roept voor veel mensen herinneringen op, ook voor dementerende ouderen. In totaal leven er naar schatting 260.000 mensen in Nederland met dementie, dit aantal zal naar alle waarschijnlijkheid oplopen tot 400.000 in 2050.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN