Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Binnen twee weken diagnose prostaatkanker door nieuwe methode

Het Radboudumc heeft een nieuwe methode ontwikkeld waardoor er veel sneller vastgesteld kan worden of iemand prostaatkanker heeft of niet. Mannen kunnen daardoor binnen twee weken precies weten waar zij aan toe zijn. Momenteel kan dat proces soms maanden duren.

Met de nieuwe methode wordt er gebruik gemaakt van een MRI-scan. Hiermee beoordelen zij prostaatweefsel extreem nauwkeurig. Het grote voordeel hiervan is dat bij mensen met een goede uitslag geen biopten meer hoeven te worden genomen. Bij een biopt wordt er op twaalf willekeurige plekken met een naald stukjes weefsel afgenomen uit de prostaat. “Dat is geen prettige ingreep. Door te starten met een MRI, is een biopsie in de helft van de gevallen niet meer nodig”,aldus Michiel Sedelaar, uroloog bij het Radboudumc Centrum voor Oncologie.

Indien er niets aan de hand is, horen patiënten dat al op de dag van het eerste MRI-onderzoek. Wanneer er afwijkingen gezien worden op de MRI, is er binnen een week bekend of het om kanker gaat. Indien dat zo is, is direct bekend in welke gradatie.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN