Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Artikelen

23/05/2016 Chronisch zieken nemen medicijnen niet

Ziekenhuisapothekers maken zich zorgen omdat veel chronisch zieken hun medicijnen niet nemen. Het gaat om patiënten die medicijnen hebben voorgeschreven voor longaandoeningen, osteoporose en bloeddrukverlagers. Naar nu blijkt stoppen patiënten al vaak binnen 1 jaar met inname van medicatie.

Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat bij een derde van de patiënten in Nederland, medicijn inname niet op de juiste manier gaat. Ziekenhuisapothekers willen minder verspilling en het lukt hen maar niet om patiënten therapie trouw te krijgen.

Problemen die voorkomen zijn vooral dat patiënten voortijdig stoppen met het innemen van medicijnen. Patiënten melden zich niet meer bij hun arts voor de toediening van de medicijnen. Patiënten halen hun medicijnen niet bij de apotheek op en beginnen dus nooit aan de voorgeschreven medicijnen. Patiënten zijn bang voor de bijwerkingen en zijn bang voor de afhankelijkheid van medicijnen.

Oplossingen voor minder verspilling en meer therapie trouw liggen niet voor de hand.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN