Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Artikelen

25/09/2016 Bij Erasmus MC fungeerden patiënten ongevraagd als proefpersoon

Uit onderzoek van de NRC blijkt dat 141 mensen ongewild hebben meegedaan aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek, in het Erasmus MC, terwijl ze dit niet wisten.

Naar nu blijkt werden in de periode tussen 2005 en 2007, hartpatiënten geopereerd middels een methode waarvan nog niet bekend was of dit veilig was.

De betrokken cardiologen schreven achteraf dat hartpatiënten met hartritmestoornissen in het ziekenhuis werden geopereerd met een katheter waarvan aan het einde een bevroren ballon zat. Het Erasmus MC onderzocht in principe de haalbaarheid van de methode en de veiligheid ervan.

Proefpersonen moeten akkoord gaan met het onderzoek en de methode ervan en dienen hiervoor persoonlijk te tekenen. Het ziekenhuis heeft dit nagelaten.

Twee patiënten hebben nog steeds complicatie als gevolg van de gebruikte methode. Er speelt een juridische procedure, aangespannen door de advocaat van een van de twee patiënten.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • De zorg van Zuster Jansen was groots! Comfort zoals iedereen wenst voor zijn ouders.
    Mevr. van Marle
ARTIKELEN